Nyitólap | Wadi Rum | Royal Diving Club | Aqabai strandok | Petra | Apróságok
Hammamet Ma'in | Könyvtár, linkek | GasztronómiaWadi Rum sivatag

Helyszínre jutás
Az autóúton taxival, majd a sivatag szélén átszállás "jeep"-re. A jeep általában nyitott, platós kisteherautót jelent, a platón kialakított kb. 6-7 személyes ülôalkalmatossággal. Tehát, ha valaki légkondicionált Land Roverre vágyik, egyeztessen elôre (láttunk ilyenbôl is néhányat, de többnyire kisgyerekes, nagymamás csoportokat szállított).
    A kisteherautótól egyébként nem kell tartani, nagyszerû élmény velük járni a sivatagot, sokkal többet tapasztal így az ember, mint egy zárt kasztniban. Az élmény kárpótolja a kényelmet. Útközben kapaszkodni kell erôsen!
    A mi sofôrünk egyébként nem a betonúton haladt, hanem föld(homok)utakon, de arról is elég sokszor letért, és toronyirányt haladt a homokdûnéken, csodálatra méltó tájékozodóképességgel. A vezetôfülke-tetôn dörömböléssel jelezhetjük a sofôrnek, ha valahol meg szeretnénk állni fotózni, nézelôdni, de vigyázat, az idôvel spórolni kell!

Hômérséklet, idôjárás
Napközben a fujdogáló szél és a nyitott teherautó menetszele miatt kellemes a hômérséklet, napnyugtakor hûvösebbre fordul, ilyenkor egy pulóver javasolt.
    Napsütés elleni védelemrôl mindenképp érdemes gondoskodni, az arabok által használt kendô erre a célra tökéletes (4-5 JD), és a por ellen is védelmet nyújt.
    Az éjszaka hûvös, alváshoz jelszó a réteges öltözködés. Nem kell túlzásba vinni, de egy hosszú ujjú felsô és egy hosszúnadrág javasolt, plusz a takarók, amit a beduinok adnak. Fázósabbak még egy réteg ruhát, esetleg polárpulóvert, sapkát is felhúzhatnak.

Szálláshelyek
Nagyon sok táborhely található a sivatagban, ezek különbözô felszereltségûek, ezért erre vonatkozóan nehéz konkrét információkkal szolgálni.
    A tábor, ahol mi aludtunk minimális felszereltségû volt, a sátron kívül egy pottyantós WC-bôl állt (WC-papír nélkül), tusoló nem volt, mosdási lehetôség a magunkkal hozott flakonos víz (meg amit a beduinok adtak), szóval a nomád "feeling" megvolt.   : )
    Érdekes módon az esti mosdást nem is annyira igényli az ember, (hacsak nem végez a szokásos programon kívüli, megerôltetéssel járó mozgást), mert az izzadság hamar elpárolog a bôrrôl, nem "fürdik" benne az ember, és ragacsos sem lesz tôle. Azért kismalacok elônyben, de abszolúte elviselhetô.

Étkezés
Vacsorára általában hagyományos beduin fôtt ételt készítenek, finom, fogyasztható. Az ott alvóknak a reggeli kevésbé egzotikus, nekünk pl. kontinentális reggeli jutott (babapiskóta-szerûség üveges lekvárral).

Idôbeosztás, látnivalók
A sivatagra – csakúgy mint a többi programra – szánt idô sajnos nem sok mindenre elég.
Általában kora délutáni indulás Aqabából, élménydús zötykölôdés a dûnék között, a szigetszerûen kiálló csodálatos formájú sziklák fényképezése, látványosságok egy részének megtekintése, kis teázással egybekötött tevegelés (1 JD/fô), és máris naplemente (kb. 18:30), ezután szálláshely megközelítése (szürkületben és sötétben!), észrevétlenül elsuhan az idô. Még az egész napos program is zsúfolt lenne.
    A csillagos égboltot még a hold feljövetele elôtt érdemes megtekinteni, mert a hold fénye (különösen teleholdkor) késôbb nagyon elnyomja. Teleholdkor éjszaka zseblámpa nélkül is jól látni mindent.
    A szervezett utak nagy része 15 órakor indul Aqabából, ezt jó megelôzni, hacsak nem akar az ember egyszerre 5-10 dzsipnyi turistával nézelôdni. Megoldás lehet még, ha a túra egyeztetésekor sikerül megbeszélnünk, hogy a szokásos turistautaktól eltérô útvonalon haladjunk.

Árak
Errôl nem sok infóm van, nekünk a taxissal kialkudott díjban benne volt minden sivatagi költség.
Tevegelés, egy kb. 50 m-es kör – 1 JD/fô

Kontakt (ide várok még címeket, ha valakinek van)
Wadi Rum Sun Rise Camp – Abd algader Ali 077/743 659
                                               Ali Zawaideh 079/541 0687

Wadi Rummal kapcsolatos weboldalak
www.geocities.com/wadirumforum/my_trip_report.html
Sivatagi hegymászós útiélmények ismertetése. (angol nyelvû)

www.geocities.com/wadirumforum/main_page1.html
Angol nyelvû írás a Wadi Rum jövôjérôl, a tervezett korlátozásokról és az ôslakos beduinok sajnálatos kitelepítésérôl. Ez utóbbi ellen itt tiltakozhatunk is.